Lista Želja
0
Usporedi
0
Cart
0
Košarica Subtotal: 0,00 €
Empty cart

Nočna optika

Nočna optika

Nočna optika deluje na različne načine. Nekatere delujejo tako, da zbirajo svetlobo iz okolice in jo ojačajo, da omogočijo jasnejši in bolj svetel pogled v temi ali slabi svetlobi. Nočna optika lahko deluje na več načinov, vendar so osnovne sestavine večine nočnih optik enake:

 1. Objektiv: Objektiv zbere okoliško svetlobo in jo usmeri v nočno optiko.

 2. Fotokatodna plošča: Fotokatodna plošča pretvori svetlobo v elektrone, ki se nato kopičijo v elektronskih ojačevalnikih.

 3. Elektronski ojačevalnik: Elektronski ojačevalnik poveča elektronski signal, ki ga je proizvedla fotokatodna plošča. Ojačan signal se nato pošlje na izhodno oko nočne optike.

 4. Izhodno oko: Izhodno oko prejme ojačan signal in ga prikaže kot sliko, ki je vidna človeškemu očesu.

Nočna optika lahko uporablja tudi druge tehnologije, kot so infrardeče svetlobe, termalne kamere ali laserski detektorji, da bi izboljšali vidljivost v temi. Naj na kratko predstavimo delovanje posamezne vrste nočnih naprav:

Nočna optika generacije 2+ (Gen 2+) je nadgradnja nočne optike prve generacije (Gen 1), ki uporablja boljšo tehnologijo za povečanje svetlosti in kontrasta slike. Uporablja fotoelektrični ojačevalnik, ki ojača svetlobne signale in jih pretvori v elektronski signal za prikaz slike. Gen 2+ nočna optika ponuja boljšo ločljivost in jasnost slike, boljšo zmogljivost pri nizki svetlobi in manjši šum slike. V primerjavi z nočno optiko prve generacije, ki lahko zazna le infrardečo svetlobo, lahko Gen 2+ nočna optika zazna tudi majhne količine vidne svetlobe, kar povečuje njeno sposobnost prikaza podrobnosti na sliki.

Nočna optika generacije 3 (Gen 3) je najnovejša in najbolj napredna generacija nočne optike. Uporablja najnovejšo tehnologijo in boljše materiale, ki zagotavljajo boljšo kakovost slike in večjo odpornost na okoljske dejavnike. Gen 3 nočna optika uporablja fotoelektrični ojačevalnik z velikim številom elektronskih fotoničnih pripomočkov, ki izboljšujejo kakovost slike in povečujejo svetlost. Gen 3 nočna optika ima še manj šuma in zagotavlja bolj čisto sliko kot Gen 2+. Nočna optika Gen 3 je primerna za uporabo v najzahtevnejših pogojih, kot so vojaške in policijske operacije, lov in druge aktivnosti na prostem. Je tudi ena izmed najbolj dragih vrst nočne optike.

Digitalna nočna optika deluje na podoben način kot običajna nočna optika, vendar pa namesto fotokatodne plošče in elektronskega ojačevalnika uporablja elektroniko, ki obdeluje in ojača sliko, ki jo zbira objektiv. Digitalna nočna optika ima vgrajeno kamero, ki zbira sliko in jo prikaže na zaslonu. Slika se nato obdela z uporabo digitalnih algoritmov in postane bolj vidna, jasnejša in kontrastnejša. Elektronika v digitalni nočni optiki uporablja tudi napredne tehnologije, kot so digitalni senzorji, infrardeča svetloba in termalne kamere, da bi izboljšala kakovost slike. Prednost digitalne nočne optike je v tem, da omogoča boljše slikovne funkcije in uporabne funkcije, kot so snemanje in shranjevanje videa in fotografij. Poleg tega lahko digitalna nočna optika uporablja različne nastavitve in filtre, ki omogočajo prilagajanje različnim svetlobnim pogojem. Vendar pa ima digitalna nočna optika tudi nekatere slabosti, kot so krajša življenjska doba baterije

TERMOVIZIJA

Med najbolj pomembnimi značilnostmi termovizijskih kamer so ločljivost, povečava, vidno polje, osveževalna hitrost in občutljivost na temperaturne spremembe. Visoka ločljivost pomeni, da bodo slike bolj jasne in podrobne, večja povečava pa omogoča lovce, da se približajo živalim in jih opazujejo bolj natančno. Širše vidno polje omogoča boljšo preglednost okolice in boljšo situacijsko zavedanje, medtem ko višja osveževalna hitrost omogoča bolj gladko prikazovanje slike in lažjo sledenje premikajočim se živalim. Občutljivost na temperaturne spremembe pa omogoča odkrivanje živali, ki oddajajo le malo toplote.

Večji senzorji imajo večjo površino in zato lahko zberejo več toplotnega sevanja. To pomeni, da lahko kamere z večjimi senzorji prikažejo bolj natančne podrobnosti in odkrijejo toplejše predmete na daljše razdalje. Manjši senzorji so lahko bolj priročni in enostavnejši za uporabo, vendar imajo manjšo občutljivost na toplotno sevanje, kar lahko omejuje njihovo uporabo v različnih pogojih. 

Spectral range pri termoviziji se nanaša na območje elektromagnetnega valovanja, ki ga lahko zazna termovizijska kamera. Vsak predmet oddaja toplotno sevanje v različnih valovnih dolžinah in območjih spektra. Zato imajo termovizijske kamere različne spektralne razpone, ki določajo, kateri deli spektra so vidni in zaznavni na sliki. Območje spektralnega razpona pri termoviziji je običajno navedeno v mikrometrih (µm) in se običajno giblje med 7,5 µm in 14 µm. Spektralni razpon vpliva na sposobnost kamere, da zazna toplotno sevanje pri različnih temperaturah in v različnih okoliščinah. Na primer, nekatere kamere imajo spektralni razpon, ki jim omogoča, da zaznajo hladne predmete bolje kot druge, medtem ko lahko druge zaznajo toplejše predmete na daljše razdalje.

Termovizija lahko pomaga lovcev pri načrtovanju lova, iskanju živali, ki so se skrite v gostem rastju, ali pa pri identifikaciji živali, ki so bile že ustreljene. Vendar pa je pomembno upoštevati, da termovizijske kamere ne smejo biti edino sredstvo za lov in da je treba upoštevati vse lovne zakone in etične standarde pri uporabi tehnologije.

Pri izbiri termovizijske kamere je pomembno upoštevati vrsto lova ali uporabo, za katero jo želite uporabiti, in nato izbrati napravo, ki ima ustrezno velikost senzorja in kakovost optike za te potrebe.

Za strokovno svetovanje se lahko obrnete na nas preko telefona ali na email: info@slovarms.si

Postavi Padajući Poredak
Stranica:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Postavi Padajući Poredak
Stranica:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Be informed about news and discounts

Upisivanjem svoje elektronske adrese prijavljujete se na e-novosti, kojima će vas poduzeće SLOVARMS d.o.o obavještavati o novostima u ponudi u e-shopu i trgovini, o marketinškim aktivnostima i drugim promocijama. Prijavom na e-novosti upisujete se i u bazu primatelja pogodnosti (popusti za vjernost, mjesečna nagradna igra), koje SLOVARMS d.o.o nudi svojim korisnicima.

Radi prijave na e-novosti SLOVARMS d.o.o skuplja sljedeće podatke: e-adresu, IP, a u slučaju da se prijavite kao registrirani član, i ime i prezime, adresu, telefon i datum rođenja.

Nakon slanja obrasca elektronskom poštom, na navedenu ćete adresu primiti potvrdu primitka – njenim ćete potvrđivanjem do opoziva biti prijavljeni na e-novosti SLOVARMS d.o.o (tzv. opt-in odobrenje). Kad god želite možete pismeno ili klikom na gumb Odjava u e-novostima zatražiti da operater osobnim podacima trajno ili privremeno prestane koristiti vaše osobne podatke u svrhu izravnog marketinga. Vašem će zahtjevu biti udovoljeno u roku 15 dana od primitka zahtjeva, kako nalaže zakon. Možete zatražiti i prijenos ili upoznavanje s podacima.

Operater SLOVARMS d.o.o se obavezuje da će podatke brižno čuvati u skladu sa zakonom koji uređuje čuvanje osobnih podataka.

Pošiljatelj e-novosti i operater vašim osobnim podacima je: SLOVARMS d.o.o, Kraška cesta 67, 6215 Divača, Slovenija

Provjerite Pravilnik o privatnosti.